Kot smo vam obljubili, vam bomo redno pripravljali nasvete in tukaj je že prvi. Danes vam bomo povedali neka o programih, ki jih morate uporabljati pri pripravi dokumentov za tisk.

Za pripravo pred tiskom lahko uporabimo več različnih programov. Priporočamo, da končne datoteke pošljete v formatu .pdf.

Programi, ki jih uporabljamo za pripravo so naslednji:

  • Illustrator je  vektorski program namenjen predvsem za risanje logotipov, embalaž, ali največ enostranskih postavitev tiskovin.
  • Photoshop je program, katerega osnova so piksli (raster). To je orodje za obdelavo fotografij. Omogoča spremembo rastra, velikosti, razne barvne korekcije, omogoča retuširanje in enostavna obdelava skeniranih dokumentov (fotografije, risbe, …).
  • InDesign ali QuarkPress se uporabljata predvsem za končno oblikovanje in prelom eni in več stranskih tiskovin v katerem se sestavlja in vstavlja kreirane objekte iz Illustratorja ter Photoshopa in podobnih programov.

Vse popravke grafik (povečava, rotacija, preslikava) naredite v Photoshopu/Illustratorju, preden jih uvozite v InDesign/QuarkXPress. Če popravke naredite po uvozu, lahko njihova velikost zelo velika in privede do počasnega delovanja računalnika.

 

Vzdržujte kvaliteto grafik. S Photoshopom lahko nadzorujete piksle, vendar imejte v mislih, da se kvaliteta grafike zmanjša z vsako povečavo.

 

Zaupajte uporabljenemu programu, nikoli ekranu. Pred uporabo preverite ali imate ekran kalibriran, tako je manjša verjetnost, da vas bodo oči zavedle in bo posledica barvna neustreznost tiskovine.

 

Pravilno poimenujte datoteke. Uporabite le črke in številke, ne uporabljajte znakov ali šumnikov. Ime datoteke naj ne bi bilo daljše od 30 znakov (letak 210x297mm). Prav tako poskrbite, da imajo datoteke pravilno končnico:

  • Illustrator ima končnice .ai in .eps
  • Photoshop ima končnice .tif in .eps
  • InDesign ima končnico .indd
  • PDF ima končnico .pdf

 

Upamo, da vam bodo naši nasveti pomagali. Hvala, ker nas spremljate.

Prijeten in uspešen teden vam želi ekipa Partner Graf.